Polymeer klei kan heel stevig en duurzaam zijn, als je het tenminste goed verwerkt.
Anders krijg je stukken die snel scheuren of breken. De juiste oventemperatuur en de juiste baktijd zijn de sleutel voor stevige kwalitatieve stukken die lang meegaan.
Afhankelijk van het merk klei zijn de aanbevolen baktemperaturen ergens tussen de 110°C en de 135°C, en de baktijd is meestal 30 minuten.
Polymeer klei is eigenlijk een klei met plastic componenten die tijdens het bakken zullen samensmelten. Dat polymeer klei eigenlijk plastiek is kan je ook merken wanneer het zeer warm is, je gebakken stuk kan dan zachter en flexibel aanvoelen. Het zou echter nooit mogen stuk gaan, goed gebakken klei is immers heel sterk.
Wanneer je bakt volgens de aanbevelingen van de fabrikant zal je stuk wel gebakken zijn maar dit zal meestal oppervlakkig zijn, de kern is niet lang genoeg blootgesteld aan de temperatuur en dit kan zich later uiten in scheurtjes of barsten.
Daarom deed ik een test met wat restjes klei, een mengeling van fimo en cernit klei, die ik dan telkens bakte op een andere baktijd.
De temperatuur die ik zelf ideaal vind is 135°C in mijn heteluchtoven. Sommige raden een oven thermometer aan en dit kan zeker nuttig zijn. Zeker wanneer je een conventionele oven hebt, of een oude oven. Mijn oven zijn temperatuur blijkt praktisch niet te fluctueren.
Ik bakte op 30 minuten, 60 minuten en 90 minuten,
hier de resultaten!
Na 30 minuten bakken op 135°C breekt de klei snel en zonder veel kracht te gebruiken.
Na 90 minuten bakken op 135°C kan ik met veel kracht de klei toch nog breken, mede omdat het een heel dun stuk is. De ronde vorm echter kan ik niet meer breken.
Al mijn stukken worden hier dus ongeveer 90 minuten gebakken op 135°C om zeker te zijn dat ze ok zijn.
Nog tips of vragen?
Shoot! :)
Hoi, ik heb geen oven is het mogelijk om het in de airfryer te doen of kan ik echt beter zelf drogende klei kopen?
BeantwoordenVerwijderenIk heb recent faux turquoise gemaakt en afgebakken in de airfryer! Lukt perfect !! Wel afdekken zodat de stukken niet in het rond vliegen. Ik heb ze in een stoommandje gelegd op bakpapier. 30 min op 130'
VerwijderenHallo!
BeantwoordenVerwijderenMijn enige vraag is, laat je de oven voorbakken naar de correcte temperatuur of steek je het in terwijl dat de oven aan het opwarmen is?
Volgens mij eerst voorverwarmen, dan je werkjes erin
VerwijderenIk krijg een soort van bubbeltjes op mijn klei na het bakken. Enig idee wat hierbij kan helpen?
BeantwoordenVerwijderenJe klei heel goed doorkneden eerst. Dat zijn luchtbellen. Als je uitrolt de toegevouwen naad steeds verticaal leggen en dan uitrollen. En eventueel een blad papier en gewicht opleggen. Zichtbare luchtbellen kan je vooraf openprikken en de lucht eruit duwen met je vinger.
VerwijderenVraagje: ik moet ieniemienie kleine druifjes bakken van ca 1.5 mm doorsnede. Op welke temperatuur en hoe lang zou ik dat het beste kunnen doen?
BeantwoordenVerwijderenJa het frustreert mij enorm dat al mijn fimoklei oorbellen breken. Ik bak ze zoals op de verpakking staat en ook een uur op 120gr gehad. Dus 90 min op 135 gr ga ik dat ook proberen😊. Leuk al die informatie op de sites van fimoklei en instafilmpjes maar in de praktijk werkt dat helemaal niet!
BeantwoordenVerwijderenJa dat heb ik dus ook. Ik heb ook precies gedaan zoals ze zeggen maar het is enorm frustrerend dat het gewoon niet werkt zoals het wordt aangegeven.
VerwijderenBij mij blijft precies de vorm niet…. Ik steek ze uit en dan op afbakplaat, maar met dit te doen vervormen ze…. Hoe kan ik dat vermijden?
BeantwoordenVerwijderenGebruik eens een siliconen bakmat en een oventhermometer
BeantwoordenVerwijderen