donderdag 17 mei 2012

Zelf paspelband maken

Soms wil je ergens een mooi paspelbandje tussen, tussen een rokje, of als extraatje voor je kussensloop bijvoorbeeld. Dan kan je deze kopen of zelf maken.

Als je je paspelband zelf maakt dan kan je nog voor de makkelijke oplossing kiezen en een biais band kopen en wat paspeltouw en dit touw vastnaaien in de biaisband.

Maar wat als ge nu wilt dat uwe paspel dezelfde stof is als uw bijhorende kussens, of een leuk patroontje weergeeft, dat vindt ge niet in de winkel... Dus dan kiezen we voor de meer, eu, intensievere weg en maken we ook zelf biaislint uit de verkozen stof, voila.

Volledig autodidatisch met behulp van een paar goede handleidingen  :)
ging ik aan de slag, alleen waren de handleidingen Engelstalig dus dacht ik, ik leg het eens in het Vlaams uit.

Het proces bestaat uit twee grote stappen:

Stap 1: Zelf biaislint maken. Hiervoor bestaat naar het schijnt een apparaat, maar het kan ook zonder, ultranetjes hoeft dat niet te zijn als je achteraf toch uw paspelband ergens tussen naait.

Kies je stof en maak een vierkante lap (40cm op cm bv)
Teken hier een diagonaal op. Meet langs de lijn telkens de breedte van 1 strook af (bv3.5 cm)
De reden dat het diagonale stroken zijn en niet een lange rechte strook is omdat je strook nu schuin op de richting van de stof geknipt wordt en dus 'meerekt'. Dat is handig als de paspelkoord in bochten moet gestikt worden (zoals rond een kussensloop).
Knip deze stroken.



Nu moeten deze stroken verbonden worden tot 1 lange strook.
Hallo naaimachine! We gaan de strookjes op elkaar leggen, enig geometrisch inzicht komt hier van pas...
Leg de strookjes zo:
Belangrijk hier is om de tipjes aan de hoekjes enigzins te laten overlappen, wanneer je dan de strook openplooit komt alles mooi overeen, doe je dat niet, is de strook SCHEEF. Lijkt vreemd op het eerste zicht mais bon,
je kan de strook openplooien!




Zo, eventueel nog eens overglijden met je strijkmachien en je hebt biaislint gemaakt.

Stap 2: Het paspeltouw tussen je biaisband naaien.
Is niet moeilijk en nog wel plezant. Voor dit touw koop ik gewoon katoenen veters in de veritas :)
Je kan dat ook kopen aan de lopende meter en aan verschillende diktes maar voor mijn project kwam deze 'anorakkoord' het beste en goedkoopste uit. Wel niet vergeten die plastieken tsjoepkes er af te knippen.


Om deze vast te naaien gebruiken we het ritsvoetje van de naaimachine, je legt het koord ertussen, (bovenaan kan je er eventueel even overnaaien zodat het vastzit.) en je begeleidt het koord met de stof langs het stikvoetje 



Wat eventueel kan helpen om een mooi strak resultaat te krijgen is de koord wat schuin te houden tegen je ritsvoetje.


Resultaat: Home made paspelband, yummie!



Nu begint het pas echt en kunt ge uw verse boreling gebruiken voor een project. 
In dit geval, mijn kussens


Stof: den Ikea
Paspelkoord: veter Veritas
Glazen schaaltje: Casa
Kussens: zelfgemaakt en gevuld met een kussen uit de Casa
Appels: de Delhaize

5 opmerkingen:

  1. dat is precies zo ingewikkeld op die manier ? Ik knip gewoon een lange strook stof van 3 cm breed, steek daar een gewassen ( tegen het krimpen ) macramékoordjes tussen, vouw dat dubbel en stik dat met de ritsvoet en klaar.. Waarom al die stukjes aan mekaar zetten ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik snap wat je bedoelt, dat deed ik eerst ook, maar ik heb niet altijd van alle stof de lengte die ik nodig heb als paspelband en dan ook, soms moet de paspelband meerekken. Heb het even in de blog bijgewerkt. Merci ;)

      Verwijderen
  2. En als je de stroken niet apart aan elkaar wil zetten, gebruik je beter deze methode: http://prutsen.wordpress.com/2009/08/13/meterslange-biais/

    Trouwens, is biaislint niet pas biaislint als je het in twee vouwt en dan de zijkanten naar de middelste vouw strijkt? Indien dat klopt, heb je dus maw niet biaislint gemaakt in stap 1 maar 'gewoon' een lint, toch?
    Om echt biaislint te maken, vind ik zo'n biaismaker wel handig (zeker voor héél lange biais: http://gedachtesprongetjes.blogspot.com/2011/04/hoe-een-dekbedovertrek-biais-werd.html). Mijn stroken zelf zijn ook nooit perfect, maar ik zou het echt niet zien zitten (voor meterslange biais he) om 3 keer de ganse lengte te strijken... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. proficiat met je blog en wow wat heb je dat goed uitgelegd......ik gebruik de " gekochte" paspelstrookjes altijd om nieuwe kussens af te werken, maar vanaf nu kan ik ze dus ook zelf maken dankzij jou.
    Vind je het goed als ik jou blog verwijs in mijn eigen blog?
    http://tegastbijpatsy.blogspot.be/

    Groetjes
    Patsy

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen