donderdag 4 november 2010

We zullen dat broodje eens bakken!

Deze herfstdagen nodigen uit tot bakken vind ik, dus hebben we vandaag eens een brood gebakken, voor de eerste maal in mijn carrière als semi-huisvrouw.
En tis nog gelukt ook! Als je ook eens een gokje wil wagen:


Recept voor het brood:
Men giete 150 ml lauwe melk in een potteke en verkruimelen hier 20gr gist in (verse gist, de SOS Piet gebruikt dat ook altijd het liefst)
Zet ook al 150gr goei boter uit zodat ze zacht is.
In een grote kom mengen we 600gr bloem (gewone tarwebloem, geen zelfrijzende), 20 gr suiker, een theelepel zout (bij mij is een theelepel een klein lepelke van de ikea waarmee ik in mijn chocomelk roer) en 2 eitjes plus dan het lauwe melk-gist mengsel.
Voor de mensen die gezegend zijn met een mixer, je mag dat hierin 2 minuten laten draaien, voor de anderen die het met handenarbeid moeten doen, plodder ook maar 2 minuten. Geen zorgen, het ziet er nog niet uit, en niet alle bloem is al opgenomen.
Hierna mag de zachte boter erbij, en mixermensen zetten hun machien op 10 minuten,
handenmensen, 10 minuten kneden (tis vermoeiend maarja...)
Blijven gaan!

Klaar.

Nu mag het brood 30min rijzen en uw armen mogen 30 minuten rusten.
Het rijzen heb ik laten geschieden in een oven van 50 graden met een vochtige theedoek over men kom. Ging perfect. (al plakte er brood tegen mijn theedoek...)
Hierna kneden (nu ontsnapt er lucht en is je bolletje weer kleiner) en als er iets bij moet, het is de moment, bij mij waren dit rozijntjes. Er kan ook chocolade bij, of suikerparels...
Nogmaals 30 minuten rijzen.
Na de tweede rijs (reis, rijs ;) ) het broodje nog even opbollen en dan in een bakvorm plaatsen, bij mij was de bakvorm mijn biscuitspringvorm die ik wat ingeboterd en met bloem bestoven had.
Ik heb ook de bovenkant van mijn brood ingesmeerd met een losgeklopt eidooiertje. Geeft het een mooi krokant en glanzend korstje.
(over dooiers gesproken, de vriend wist niet wat een eidooier is, hij noemt dat standaard het 'eigeel')
Nu mag dat nog 10 minuten rijzen in zijn vorm, de oven voorverwarmen op 200graden.
Laatste etappe: 40 minuten bakken op 200graden!SMAKELIJK :)

3 opmerkingen:

 1. Mmmm, ik krijg er al zin in! Ziet er heel lekker uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuke blog met vanalles en nog wat,echt knap Jolien! your daddy may be very proud of YOU amai!

  succes ermee,en veel fun op de kerstmarkt morgen! Ikzelf sta morgen ook met mijn animatieteam op indoor-kerstmarkt op mijn werk,en zal wel 100-200 pannekoekskes moeten bakken voor alle ouwetjes met hun kids in den bar.

  Tot met kerst,Inez

  BeantwoordenVerwijderen