woensdag 16 februari 2011

Stempels maken

Toen ik kunstonderwijs volgde moesten we allemaal een lino-setje kopen, een mini messensetje eigenlijk, om linoleum te snijden en nadien te drukken.
Nooit gedacht dat dit nog van pas zou komen want je kan met dit instrument stempels maken! En dat ligt me meer dan kunstwerken uit linoleum snijden.

Hoe begin je daar nu aan?
Tis poepsimpel!

- Eerst en vooral schaf je je een messensetje aan (in de banier bv, is niet duur) Hier zit een (meestal) houten handvat in en een 5-tal mesjes met een kromming, gaande van een scherpe V tot een brede U.

Met V, eerste mesje dat je moet gebruiken


 
- Ten tweede heb je een ondergrond nodig.
Meestal gebruik ik oude gummetjes om in te snijden. EĆ©nmaal heb ik een stuk materiaal gekocht dat zogezegd gemaakt is om uit te snijden, nog NOOIT zo'n lelijke stempels gemaakt, het ding rafelde langs alle kanten.

Daarbij, recycleren is altijd fijn! en die staedtler gom snijdt als boter.( Naar het schijnt verkopen die ook speciale stempelblokjes, maar die ben ik nog nooit tegengekomen.)
Gebruik dus die oude gom die al een eeuw in de lade ligt en toegetakeld is door de kinderen, of al die 'fun' gummetjes waar geen mens ooit deftig mee kan gommen.


 - Een stempelkussen om je creatie later mee in te inkten. Ik kocht ooit een hele pot in de Club voor een euro of 14.


- Maak een tekening. Dit kan door met transparant papier (kalkpapier) te werken en zo afbeeldingen over te nemen en nadien weer op je gom te wrijven. Of gewoon los uit de pols.
- Vervolgens begin je uit te snijden. Eerst gebruik je het dunste mesje, met de scherpe V-vorm.
Hiermee ga je langs de lijnen van je figuurtje.( Een oogje of iets dergelijks maak je door te draaien met je mesje.)
Hierna kan je een maatje groter gaan en verder uitsnijden. Het doel is om alle ondergrond rond je figuurtje weg te halen zodat je tijdens het stempelen alleen je figuurtje ziet en geen lelijke randjes.Testen maar! Nog niet tevreden? Eventueel nog wat bijwerken hier en daar.


Klaar! Leuk, snel en verslavend!

Wat kan je hier nu mee doen? 
Veel :) 
Een kaartje of brief een persoonlijke toets geven, je eigen logo maken, met textielverf op kledij stempelen, met glasverf op glazen, bekers, ander servies...

Ik maakte er inpakpapier mee, ik nam een oud vel bruin papier (bij Pauli wordt je stof daar in verpakt, ik hou die verpakking achteraf dus bij) en begon te stempelen.
Veel plezier ermee! 

PS: snij altijd van je WEG, anders schiet je uit in bv je duim, en dat doet pijn...

Zelf niet zo een stempelwonder?
Karen en moosmade zeker wel! Hier kan je stempels kopen of bestellen op jouw maat.

2 opmerkingen:

  1. ja, leuk om te doen. Ergens in een doos op zolder liggen er ook nog zo'n mesjes van mijn kunstopleiding. 't spreekt mij aan om dat ook eens te doen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Ga ik ook eens proberen. Mss wel iets om te beruiken bij de geboortegeschenkjes van onze kleine spruit!

    BeantwoordenVerwijderen