woensdag 13 juli 2011

Fimo mallen

Om mijn juwelen te maken maak ik ook zelf mijn 'cabuchons'. Je kan ze zo kopen maar dan is er niet veel meer aan om juwelen te maken... Zodus met fimo klei en een mal ga ik aan de slag :)

De mallen die ik heb komen een beetje van overal, soms maak ik ze zelf met kneedbare siliconepasta.
Nogal wat mensen vroegen me waar ik deze pasta haal. Ik koop deze pasta bij de banier.
De pasta bestaat uit twee componenten. Een witte en een blauwe, van zodra je deze twee bij elkaar voegt begint je pasta binnen de 5 minuten te 'stollen'. Je hebt dus ongeveer 5minuten nodig om een mal te maken.

Maar er gaat toch niets boven de mallen die ik heb gekocht op Etsy. Ik ben bv heel tevreden van de mallen van Moldmuse


Ze zijn groot, enorm flexibel, kunnen in de vriezer, de oven... En ze doen wat ze moeten doen, een perfecte afdruk maken van je klei.


Belangrijk is wel dat je ze goed vult, dus in elk hoekje klei duwen.
Om de overtollige klei weg te krijgen van de achterkant gebruik ik het mes van mijn breekmes. Dat is een lang en soepel mes en glijdt dan perfect langs de mal. Als een mes door boter.
Hierna duw ik soms nog eens met de mal (klei naar beneden) op een vlakke ondergrond. Hierna gaan ze bij mij een tijdje de vriezer in, zo komen de vormen er mooi uit.Nu een halfuurtje op 110°  graden en daarna krijgen ze hun bestemming en een laagje vernis.


19 opmerkingen:

 1. Zo leuk, al die verschillende bloemetjessoorten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. godjandorie en ik maar proberen perfecte roosjes te krijgen. Pffff, schaamrood op de wangen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk zeg die malletjes!
  fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij etsy moet je de mallen daar met visa betalen??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe je betaald op etsy hangt van de verkoper af, meestal werkt het met paypal...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, ik zou ook graag zelf mallen maken (of eerst eentje kopen, om te proberen) maar ik zou niet weten welk materiaal ik moet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi, ik heb n.a.v. jou site malletjes gekocht. ik vraag me nu af hoe je de achterkant strak krijgt. Ik bedoel als je de mal opgevuld hebt hoe je de overtollige klei verwijderd?
  Kan je me wat tips geven?
  Alvast hartstikke bedankt.
  Groetjes Nina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Nina, ik heb in men blogbericht even verteld hoe ik dit doe!

   Verwijderen
 8. Hoi,
  Hoelang heb je ongeveer moeten wachten voor je de mallen van moldmuse die je bestelde op etsy thuis aan kreeg?
  Groetjes Julie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Julie, dit duurde toch wel even (14-20 dagen?), hoelang precies weet ik niet meer, ik heb er alleszins nooit problemen mee gehad. Als je je zorgen maakt over je pakketje kan je ze altijd een mailtje doen he.
   Groetjes!

   Verwijderen
  2. Ok bedankt !! :D

   Verwijderen
 9. Als je deze vormpjes als parel wilt gebruiken, wanneer maak je dan het gaatje in de klei? of doe bevestig je ze dan op een andere manier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je deze vormpjes als parel wil gebruiken maak je best op voorhand je gaatje in de klei, achteraf (na het bakken) zijn de vormpjes heet en kan de klei barsten als je er iets doorduwt.
   Ik zou ze goed invriezen in de mal, eruit halen en dan voorzichtig met een grote naald een gaatje proberen maken door de klei, vervolgens afbakken.

   Verwijderen
 10. Ik heb via een Nederlandse website enkele goede mallen gevonden, het duurt veel minder lang om te laten leveren! Alleen lijken mijn mallen minder 'diep' qua vorm, ofwel ligt dat aan de vormpjes die ik besteld heb.
  http://www.commfie.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe en met wat vernis je juist?
  Want ik heb ooit een vernis gekocht voor fimo in pipoo's en dit deed ik met een penseeltje, maar dit penseeltje is volledig verhard, hoe goed ik deze ook probeer uit te kuisen.

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo, super mooi zijn ze geworden ! ik maak sieraden en gehaakte kettingen, je kan eens komen kijken

  www.creadiva.be

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo,
  na het lezen van dit artikel ben ik direct naar de site gegaan van Etsy... en heb mallen besteld (veel te veel natuurlijk) Wat zien ze er allemaal leuk uit, ik kon niet kiezen... bloemen, uiltjes, knopen... je zou ze gewoon allemaal willen hebben. Vandaag besteld... en nu de dagen aftellen tot ze in mijn brievenbus zullen zitten. Ik kan bijna niet wachten.

  groetjes Chantal uit Belgiƫ

  BeantwoordenVerwijderen